expositie:

Heemkundekring 75 jaar bevrijding

Woensdag 23 Oktober 2019
Aanvang 0:00 uur,

Release: 23-10-2019

Ter gelegenheid van 75 jaar Bevrijding, gaat de Heemkundekring Schijndel van 23 tot en met 27 oktober 2019 een tentoonstelling houden in ’t Spectrum voor alle inwoners van Meierijstad en daarbuiten. We willen vooral ook kinderen erbij betrekken.

WAT IS ER DAN TE ZIEN?

· Veel fotomateriaal en heel bijzondere documenten van dagboeken tot brieven van buitenlandse militairen die toen hebben meegevochten om Schijndel te bevrijden.

· Een documentaire met als titel “Ooggetuigen Granaatweken”. Daarin komen oud – inwoners aan het woord die de oorlog toen bewust hebben meegemaakt en daar nog over kunnen vertellen.

· Originele parachutes en uniformen in de
hal van het Spectrum.

· Platen met daarop afbeeldingen van gesneuvelde Britse en Amerikaanse militairen in Schijndel.

· Uniek beeldmateriaal van Dirk Paagman, een imposante collectie Highland spullen, voorwerpen uit de oorlogstijd.

· Verder zullen ter inzage worden gelegd dagboeken van de zusters van Liefde in huize Lidwina en het klooster, getuigenissen van de pilotenhulp, beschrijvingen van belevenissen van inwoners en gesneuvelden, zoals die van Tonnie van Liempd, een piloot uit Schijndel die met een sterk verouderde Fokker-CV na een noodlanding door de Duitsers is doodgeschoten. Postuum kreeg hij de Bronzen Leeuw.

· We gaan op onze website passages uit het dagboek van oud Schijndelaar Willie Doreleijers publiceren.

· We leggen boeken ter inzage zoals het boek van Ben Peters en Louis van Dijk over de “Granaatweken in Schijndel” en het boek van S.E. van Berkum en F. Hartman over het “Verzet in Schijndel tijdens de Duitse Bezetting”.

· Verder zijn er klankbeelden uit de bezettingstijd op LP’s te beluisteren.